Sémillon 2017 van Boekenhoutskloof

Deze wijn is voor 97% gemaakt van Sémillon druif en er zit 3% Muscat d’Alexandrie in. Boekenhoutskloof is een wijngaard welke al sinds 1776 bestaat. Het ligt in het wijndistrict Franschoek. Franschoek is opgericht door de Franse hugenoten en dit vind je terug in de Franse plaatsnamen in dit gebied.  Franschoek ligt meer landinwaarts dan bijvoorbeeld andere wijngebieden in de Kaap regio en heeft hierdoor dus geen baat bij de verkoelende werking van de oceaan. Echter, het wijngebied ligt beschermd tussen drie bergen en tevens liggen de wijngaarden hier wat hoger rond de 600m. Al met al dus een relatief koel wijngebied. Er is slecht 800 mm regen per jaar, wat irrigatie vaak noodzakelijk maakt. Franschoek is bekend ook om zijn vonkelwijnen. 

Terug naar Boekenhoutskloof. In 1993 is de vervallen wijnboerderij overgenomen en vernieuwd. De huidige wijnmaker is Marc Kent en hij heeft Boekenhoutskloof inmiddels tot een van de absolute tophuizen van Zuid-Afrika gemaakt. 

De meeste druiven in deze Sémillon komen van druivenstokken die al 118 jaar oud zijn.  De traditionele bush vines staan op een terroir bestaat uit een oude rivierbedding (alluviale bodem) met veel leem. De druiven zijn als gehele tros geperst en er heeft spontane gisting plaats gevonden. Vervolgens rijping op kleine eiken vaten en op betonnen eieren. De betonnen eieren zorgen voor een langzamer rijpingsproces wat zicht uit in een zachtere smaak met een langere afdronk. Door de betonnen wand van de eieren, net zoals bij hout kan wel wat zuurstof. Hierdoor heeft de wijn een oxidatieve rijping gehad wat je terugvindt in de smaken zoals lemon curd, lanoline en bijenwas aroma’s. Deze Sémillon heeft 14 maanden mogen rijpen. De rijping in “eggs” is trouwens helemaal upcoming in de wijnwereld. Door de vorm van een ei, ontstaat er een natuurlijk pump-over. Dit, omdat het CO2 wat tijdens de fermentatie ontstaat naar boven borrelt en de zware moleculen die ontstaan in de wijn door polymerisatie tijdens de gisting zakken naar de bodem. Er ontstaan dus een hele natuurlijk stroming, welke zonder dat je hoeft te stampen met blote voeten of een pers, zorgt voor een homogene menging van de most in het ei. Mocht je denken dat het maken van wijn in een ei nieuw is… het oudste eivormige wijnvat dat is gevonden is 8000 jaar oud (een Gregoriaans Qvevri). Niets nieuws onder de zon dus.

2017 was een droog jaar en gaf relatief klein geclusterde, maar gezonde druiven. Derhalve geeft dit jaar rijke en geconcentreerde wijnen. 

Op het etiket van Boekenhoutskloof staan 7 stoelen. Hiermee geven ze een eerbetoon aan alle 18-eeuwse ambachtslieden en hun prestaties bij het creëren van schoonheid uit natuurlijke bronnen. Boekenhout is namelijk een inheemse Kaapse beukenboom en deze regio staat bekend om zijn bijzondere houten meubels die van deze boom werden gemaakt. Dit eerbetoon geeft aan dat ze hetzelfde willen doen wat deze ambachtslieden deden: iets moois maken met wat de natuur je gegeven heeft. 

 

Dan dus waar het om gaat. Hoe was deze wijn?

In de neus is het een complexe en aromatische wijn. Geuren van oranjebloesem, nectarine, bijenwas en citroen. Smaak van perzik, mandarijn, citroen, medium zuren, kamille en een levendige zoute afdronk. In het begin vond ik hem iets weg hebben van een nieuwe wereld Sauvignon, maar deze wijn heeft veel meer body en complexiteit. Tevens viel het boterige en wax ook op. Naarmate de wijn langer in het glas ging, neigde hij een beetje naar een Chardonnay. Mogelijk kwam dit door de smaken van de houtrijping die meer tot uiting kwamen. Maar nog steeds meer complexiteit en een opvallend wit pepertje, wat ik niet vond passen bij een Chardonnay. Je merkt al, dat ik hem een mooie uitdaging vond om blind te proeven. Reden om eens een Sémillon naast een chardonnay te zetten of een niet gerijpte Bordeaux Sémillon naast een Sauvignon Blanc. De Sémillon kent namelijk meerdere gedaantes. Hierover meer in het volgende stukje. 

Wat voor druif is Sémillon?

Ik moet bekennen dat ik niet vaak een Sémillon op de wijnkaart heb zien staan, laat staan had gedronken als monocépage, maar misschien heb ik er ook niet echt opgelet. In mijn beleving was het de druif van de zoete wijnen.  Het is echter een van de meest geplante druivenrassen ter wereld en naast Chardonnay en Sauvignon blanc is het ook de meest aangeplante druif in Frankrijk. In Zuid-Afrika komt hij echter niet voor in de top 8 van meest aangeplante druiven, waar de Chenin Blanc ruimschoots 20% van de aanplanting in beslag neemt en op nummer 1 staat. 

De meeste mensen kennen de druif van de zoete wijnen uit Bordeaux. Het is de smaakmaker van de beroemde Sauternes wijnen. Hij wordt vaak gemengd met Sauvignon blanc. Het heet dan de Sem-Sav of ook wel Witte Bordeaux blend. 

De Sémillon druif komt van origine uit Zuid-Frankrijk van de linkeroever van bordeaux (Garonne regio). De eerste beschrijving van deze druif stamt al uit 1711. In de 19e eeuw werd deze druif wereldwijd veel geplant, omdat hij resistent bleek te zijn tegen ziektes. In Chili en Argentinië bleek de druif echter niet goed te gedijen en gaf hij de wijn geen bijzondere smaak. Echter in Frankrijk, Australië en dus ook in Zuid-Afrika heeft de druif inmiddels naam gemaakt. In Zuid-Afrika heet hij ook wel Wyn-druif.  Het ras groeit in deze landen goed en is bestand tegen hete zomers en droge winters. In Australië vind je deze druif met name in Hunter Valley. Hier heeft hij de bijnaam Hunter Valley Riesling. Voordeel van deze druif boven Chardonnay of Pinot Grigio is dat hij resistenter is voor ziektes en goed groeit in koudere klimaten. Hij is wel gevoelig voor botrytis (nobele rot), wat het dus zo geschikt maakt voor het maken van zoete (dessert) wijnen

Als bodem houdt de druif van kiezel, klei en kalk en hij prefereert een koel klimaat. 

Een algemeen smaakprofiel is honing, citroen, perzik, kamille, vanille, ananas en mango. Prominent fruit. 

Medium body, medium zuurgraad, medium alcohol en soms medium sweetness. Een middle-of-the-road druif.

Het heeft een lage zuurgraad, het geeft de wijn een mooie goudgele kleur. Heeft potentie om lang te rijpen. Het alcoholpercentage is meestal 13% tot wel 14-15%. 

Echter van Sémillon kan je wijnen met verschillende karakters maken. Van licht en fris, tot vol body, soms zelfs houtgerijpt en tenslotte dus als dessertwijn. 

Franse Sémillon: Meestal uit Graves of Pessac-Léognan: Fris en elegante witte wijn. Gras, lemoncurd, kruisbessen, limoen, honing en soms iets notigs. Doet het goed bij gebakken kip in dragonboter, zeebaars met zeekraal. 

Sauternes: Honing, gember, abrikoos, marmelade, jasmijn. Klassiek gaat dit samen met Roquefort, maar ook bij desserts zoals tarte tartin of geroosterde ananas

Australië Hunter Valley: vaak wat gerijptere wijnen. Fruitige. Aroma van gele appel, kamille, limoen.

Zelf heb ik deze wijn gedronken bij langoustines van de gril. Een perfecte combinatie. Je kunt hem door zijn volle en aromatische karakter ook goed bij spicy food schenken.

Met dank aan de wijntip van Job Seuren van restaurant Zoldering in Amsterdam