Ineens kom ik op wijn labels de term Slow Wine tegen en ik bedacht me dat ik niet wist wat dat was. In de wijnbijbel van Jancis Robinson wordt de term Slow Wine niet vermeld en dus ga ik het internet afstruinen. The Slow Wine beweging is een verlengstuk van de Slow Food beweging, welke is opgezet in Italië door een Italiaanse journalist Carlo Petrini. Voor het ontstaan van de Slow Food beweging moeten we eigenlijk Mc Donalds bedanken. In 1986 openende Italië de eerste Mc Donalds in een monumentaal pand in het centrum van Rome. Er waren veel mensen tegen de komst van Mc Donalds en Carlo was er één van. Tijdens de demonstratie deelde hij borden met traditionele penne uit. Enkele jaren later tekende hij met afgevaardigden van 15 andere landen het Slow Food Manifesto en de internationale Slow Food beweging was een feit.
Geen Fast Food, maar Slow Food.
..dat is waar ze voor staan. Het promoten van lokaal, traditioneel eten.
Slow verwijst naar de manieren van landbouw en veeteelt, waarbij respect voor het ritme van de natuur op nummer 1 staat. Het verwijst naar de tijd die je de groente en fruit moet geven om een betere rijping te krijgen en hierdoor diepere en complexere geuren en smaken te ontwikkelen. Het herinnert ons ook aan het feit dat we voldoende tijd moeten nemen om van onze maaltijd en ons glas wijn te genieten. Het gaat bij slow niet alleen om de producten, maar ook om de behandeling van de mensen die zich met de productie bezighouden. De gedachte achter Slow Wine is dat de wijn het verhaal verteld van de wijngaard en de mensen die de wijn maken, de druiven, het landschap. Men ziet wijn als meer dan alleen maar een sapje wat je drinkt. Slow Wine, net zoals Slow Food staat voor goed, schoon en eerlijk. Vaak worden inheemse rassen gebruikt en zullen de meeste wijnmakers hun eigen druiven geteeld hebben en niet elders hebben ingekocht. De druiven zijn met de hand geplukt en zowel in de wijngaard als bij het wijnmaken wordt geen gebruik gemaakt van kunstmatige chemische stoffen zoals onkruidverdelgers en bestrijdingsmiddelen.
Net zoals in andere sectoren is groen hip en happening en wordt het regelmatig gebruikt als marketingtool, maar zijn de producten niet altijd zo groen als wat het label of de naam doet vermoeden. “Greenwashing” het ten onrechte een groen label aan je product toekennen, is een epidemie aan het worden, ook in de wijnwereld. Terwijl Slow Wine juist gaat om transparantie en eerlijkheid, wordt de term dus helaas wel eens misbruikt. Dit was de reden om de Slow Wine guide uit te brengen. Alle wijnhuizen die in de gids staan zijn bezocht en gecontroleerd op de toepassen van de Slow Food principes zowel in de wijngaard, als bij het wijnmaken en bij het omgaan met het personeel.
Hoewel de beweging dus in Italië is begonnen, vind je inmiddels ook Slow Wijnen in Amerika, Duitsland, Rusland, Canada en Hong Kong. Hoewel het natuurlijk veel gemeen heeft met de principes van biodynamische en biologische wijnbouw, hoef je niet persé één van deze labels te hebben om de naam Slow Wine te dragen.
Dit filmpje van het wijnhuis Nino Negri laat zien waarom je niet anders kunt dan intens genieten van een glas wijn van hun huis.
Er is zelfs een nummer Slow Wine van de band Tony! Toni! Toné! Het beschrijft een slow grind dance uit Trinidad en inmiddels staat de naam Slow Wine synoniem voor sensuele R&B muziek en kun je genoeg nummers met de naam Slow Wine vinden om een map aan te maken op Spotify. Goede combi: R&B en een Slow Wine. Enjoy!