Syrah of Shiraz

Heb je het over Syrah dan heb je het over een donkerrode wijn, soms bijna zwart met veel body en aroma’s van donker fruit, kruidig, bramen, zwarte peper, pruimen en leer. Een heel kenmerkend aroma van een koel regio Syrah, zoals de Rhône is het aroma van zwarte olijven en tapenade en zwarte peper. Een Syrah is donkerder dan een Cabernet Sauvignon en heeft minder zuren dan een Barolo. Super goed om te weten is dat een Syrah veel anti-oxidanten bevat. Zo zie je maar weer, ook nog eens gezond. 

Samenvatting van de kenmerken van een typische Syrah:

Een donkere kleur, full body, zwarte peper, medium plus tannines en medium zuren.

De Australische Syrah heeft minder zwarte peper en juist het typische donkere chocola aroma. “Rich, meaty and Spicy”. 

WSET:

Kleur: intens, donkerrood met soms zelfs een neiging naar paars, zelfs bij jonge wijnen. Soms bijna zwart. Hiermee behoort hij tot de meest kleurvolle rode wijnen. 

Neus: intens aroma van fruit, bramen, rijp en wild fruit, viooltjes, kruiden, specerijen en olijven. 

Smaak: intens zwart fruit, bramen, blauwe bessen, mooie zuren, donker chocola, intense kruiden waarvan met name zwarte peper. Typisch van een koel klimaat is de smaak van olijven, tapenade. Als de wijn heeft mogen liggen op hout dan karakteristieke smaken van vanille, leer en een smokey aroma. 

Full body, medium acidity, medium plus tannines, medium plus alcohol (13,5-15%).

De meeste wijnen hebben wel mogen rijpen op eiken. De druif houdt er van wat zuurstof te krijgen en oxidatie is dus nodig

Hoe zit het nu met de naam.

Een grove indeling is dat de wijn Syrah heet in de oude wereld wijnlanden en Shiraz wordt genoemd in de nieuwe wereldlanden. Australië is in ieder geval begonnen om de wijnen Shiraz te gaan noemen. Hierdoor is het wereldwijd een bekende benaming geworden en soms zelfs bekender dan het Rhône origineel.

Tegenwoordig lijkt er echter een nieuwe verklaring te zijn ontstaan voor het verschil in naam.  Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de smaak van mensen veranderd en een paar jaar geleden iedereen voor de volle, rijke, hoog alcoholische wijnen ging en men nu weer wat meer neigt naar de wat minder volle, subtielere wijnen en dan gaan de wijnmakers zich natuurlijk aanpassen. In Languedoc-Roussillon zijn de wijnmakers nu sommige wijnen Shiraz gaan noemen en in Australië noemen sommige producenten hun wijn Syrah. Lekker verwarrend! Het lijkt erop dat Syrah nu wordt gebruikt om de koelere stijl aan te geven van zwart fruit en zwarte peper, iets hogere zuurgraad en meer aardse tonen (herbaceous) en dat Shiraz wordt gebruikt voor de warme versie met de typische chocolade smaak en meer warm, rijper fruit, pruimen en een vaak wat hoger alcoholpercentage. 

In ieder geval een druif met twee volledig verschillende gezichten. 

Klein handig wijnweetje. Er bestaat ook een druif Petit-Sirah genoemd. Deze heeft echter helemaal niets te maken met de Syrah of Shiraz. De Petit-Sirah heet ook wel Durif en is een vrij zeldzame druif. Hij maakt ook wel weer donkerrode, full body wijnen met bramen, chocola, pruimen en zwarte peper aroma’s. Dat ze niets met elkaar te maken hebben is ook eer niet helemaal waar, ze zijn wel familie, maar in ieder geval is de Petit-Sirah niet een kleinere versie van de Syrah. 

Iets over de Druif:

Er is veel gevochten om de geboorteplaats van deze druif te mogen zijn, maar uiteindelijk is in 1998 uit DNA-onderzoek gebleken dat de Rhône ook daadwerkelijk de regio van herkomst is. Het is een druif ontstaan uit een kruizing van de voor mij onbekende druiven Mondeuse Blanche en Dureza. Beide druiven zijn ook niet echt actief in de wijnwereld.  Een leuk weetje is dat de Pinot noir druif waarschijnlijk een grootouder is van de Syraz en dat er ook een link met Viognier is. Vandaar dat ze zo goed samengaan, denk ik.  

In de wereld staat Shiraz op de 6de plaats wat betreft meest aangeplante druif (500.000 acres). De druif is pas redelijk populair geworden in de jaren 60. Begin 1960 was maar 2000 hectare in Frankrijk beplant met deze druif. Nu is dit meer dan 70.000 hectare. Naast de wijngaarden in de Rhône, vind je meer dan de helft van de hectares in de Languedoc-Roussillon.

Het is een kleine druif met een dikke schil, welke in kleine trossen groeit. De druiven hebben  de vorm van een ei. De druif heeft van nature een wat hoge zuurgraad en veel tannines. 

De wijnstokken houden van een droog klimaat (veel zon en goede drainage) en een bodem waar de wortels diep kunnen groeien. Ze doen het goed op heuvels met een stenen ondergrond, gravel, schist, limestone, graniet en zand. In de Rhône houden ze van de granieten bodem. Hij is gevoelig voor vorst en kan last hebben van coulure en meeldauw. 

Reden waarom deze druif onder andere geliefd is bij de wijnmaker is dat hij redelijk resistent is tegen ziektes. Tevens kan hij op veel verschillende bodemsoorten aarden. De druif heeft vaak een witte laag op zich liggen waarin veel natuurlijke gisten zitten, wat hem zeer geschikt maakt voor wijnmakers die graag een natuurlijke fermentatie willen en de wijn willen laten rijpen ‘sur-lie’. 

Helemaal het liefste jongetje van de klas is deze druif niet. Hij heeft een korte rijpingsperiode, dus op tijd plukken is van belang. Omdat de druiven vaak geplukt worden als de druif goed rijp is, hebben de wijnen als snel veel smaak en body en hoeven ze dus niet altijd eerst enkele jaren te liggen. Soms dus al drinkbaar binnen een paar jaar, maar op zich door de aanwezigheid van de tannines heeft Syrah wel de potentie om te rijpen. 

Waar vind je Syrah

Nummer één Syrah producer is de Noord-Rhône. In dit gebied is de Syrah druif de enige druif die gebruikt mag worden om rode wijn te maken. 

Hier zijn eigenlijk drie topregio’s bekend om hun Syrah:

  1. Côte Rôtie (roasted slope)
  2. Hermitage
  3. Cornas

Côte-Rôtie is maar 30 minuten rijden vanaf Beaujolais. Hier zijn steile, south-facing wijngaarden. Vaak wordt er hier 5% Viognier aan de wijn toegevoegd om gek genoeg de kleur nog iets donkerder te maken en om aroma aan de wijn toe te voegen. De wijnen hebben relatief veel tannines en wat hartige tonen naast het zwarte fruit aroma. Ik had recent de eer om een mooie 100% Syrah gemaakt in Côte Rotie te drinken. Deze had geen snufje Viognier en was gelijk veel lichter en soepeler dan gebruikelijk. Ineens ook rood fruit tonen en had je mij verteld dat dit een Beaujolais of een Pinot Noir was, dan had ik het geloofd. Zo zie je maar, dat terroir alles bepalend is. Een top producer hier is Guigal, die bekend staat om zijn LaLa wijnen. (La Mouline, La Turque en La Landonne). 

Iets meer naar het zuiden ligt de appellation van Saint-Joseph. De wijngaarden kijken hier meer naar het oosten, wat betekent dat de druiven wat minder zon krijgen. De wijnstijl is dus wat lichter en wat fruitiger. Meer om direct te drinken en wat minder ageing-potentieel. 

Hermitage is waarschijnlijk de meest bekend Rhône appellation. In het begin van 1800 stonden de wijnen uit de Hermitage bekend als meest dure wijnen ter wereld. In die tijd werden de Hermitage wijnen zelfs gebruikt om de wijnen uit de Bordeaux wat meer body te geven. Heeft de langzame opwarming de Bordeaux toch nog wat goeds gebracht J. 

Terug naar de wijngaarden van Hermitage. Hier zijn wel weer south-facing, steile wijngaarden. De wijnen hier staan bekend om hun complexiteit en potentie om oud te worden. De granieten bodem kan goed de warmte vasthouden en in combinatie met de wijngaarden die op het zuiden gericht wijn krijg je goed gerijpte druiven, waardoor er een mooie donkere kleur ontstaat, met veel fruit aroma, structuur en concentratie. 

Crozes-Hermitage is de grootste appellation in de Noord-Rhône. Hier zullen de rode wijnen weer iets zachter zijn met veel zwart fruit aroma’s. Zachter omdat de bodem hier wat rijker is. Deze wijnen zijn hierdoor weer wat vroeger te drinken en hebben wat minder harde tannines. Hier vind je trouwens een betere prijs-kwaliteit. Belangrijke producenten zijn Graillot en Pouchon and Belle. 

Cornas is een kleine appellation, met ook op het zuiden gerichte wijngaarden die op een granieten bodem liggen. Het is hier iets warmer en dus kan hier vaak als eerste geoogst worden. Donkerrode, bijna zwarte wijnen, vol, dik en veel tannines. Powerfull. 

Een Hermitage heeft meer peper, meer leer, is meer mannelijk. De Côte Rotie is zachter, vrouwelijker en heeft vaak meer parfum door de toevoeging van Viognier. 

In Zuid-Rhône wordt de Syrah altijd in een blend gebruikt. Denk aan de regels van Châteauneuf-du-Pape waar 13 druiven gebruikt mogen worden om de wijn te maken. 

Shiraz is de meest aangeplante druif in Australië en heeft hier zo een specifiek eigen stijl dat men zegt dat deze nergens anders in de wereld gevonden kan worden. Het droge en warme klimaat zorgt ervoor dat de druiven goed rijpen en volle, bold and dense wijnen maakt. 

De beste Shiraz wordt met name gevonden in Barossa Valley. Donkere, tannine rijke wijnen, zwart fruit en typisch een chocolade aroma. Het karakteristieke pepertje is er ook. De druif is hier alweer sinds 1831 te vinden. De druif werd destijds Hermitage genoemd. Maar sinds de jaren 80 mag de druif niet meer zo genoemd worden. Frankrijk had de regels verscherpt en als het niet uit de Hermitage komt, mag het niet zo heten. Zie ook het verhaal rondom Champagne. Dus gewoon Shiraz hier. Bekende namen: Penfold’s Grange Bin95 en Henscke Hill of Grace. 

Shiraz in Zuid-Afrika: deze wordt met name verbouwd in Stellenbosch, Paarl en Robertson. Deze wijnen komen meer in de buurt van de Rhône Syrah. Hier vind je niet de Australische chocola en mokka tonen, maar meer hartige en peper aroma’s met iets van parfum als er geblend is met Viognier. 

In 1878 werden de eerste Syrah wijnstokken in Californië, Napa Valley aangeplant. Nu vind je in Amerika ook Syrah in Oregon, Washington state en aan de Central Coast. Beste producers zijn Manfred Krankl en Sine Quo Non. In Californië voert de Cabernet Sauvignon nog steeds wel de boventoon, maar je ziet dat er steeds meer syard wordt aangeplant (1995 2206 acres en in 2003 > 16.000 acres). 

Je kunt veel Syrah vinden in Spanje, maar de druif wordt hier eigenlijk alleen maar gebruikt om te blenden. 

Samenvatting:

Frankrijk: Côte-Rôtie, St.Joseph, Hermitage, Cornas

Australië: Barossa Valley, McLAren Vale, Limestobe Coast

US: Napa, Sonoma, Columbia Valley, Paso Robles, Santa Barbara

ZA: Stellenosch, Paarl, Franschhoek

Afbeelding met kaart

Automatisch gegenereerde beschrijving

(bron: Vivino.com)